Naše novinky

Žijeme zvláštne časy, pre mnohých sú pandemické sociálne obmedzenia niečo, na čo sa ťažko zvyká. Život našej rodiny sa až tak veľmi nemení - na sociálne obmedzenia sme už naučení - "vďaka" nášmu autidieťaťu Šimonovi.
Tesne pred vyhlásením karantény v jeho triede, sme boli pozvaní riešiť k riaditeľke školy, ako ďalej s jeho vzdelávaním, ktoré evidentne nedáva ani v malej skupinke 6 detí na hodinu a pol denne s pani učiteľkou a asistentkou, ktoré obe vyskúšali možné aj nemožné, aby Šimon v škole fungoval. V zúfalstve sme sa uchýlili aj k poslednej z možností, vyskúšať lieky zo skupiny antipsychotík, ani to však nepomohlo. Tak viac menej dobrovoľne nedobrovoľne bude pravdepodobne znovu v domácom vzdelávaní, vo svojom kľudovom režime, dostane potrebné sociálne voľno a po čase skúsime znovu.
Už po x-tý raz zažívame situáciu, že sa musíme jednoducho zmieriť a prijať, že toto naše dieťa jednoducho nezvládne, nie je autizmus ako autizmus a nie je dieťa ako dieťa. To, ako si zariadime všetky ostatné veci, starostlivosť o druhé dve deti, domácnosť, prácu, všetko zostáva na našich pleciach. Tak ako štát nemá na našu aktuálnu (a najmä budúcu) situáciu riešenie, stále mám v hlave tú vetu z nášho son-rise školenia v ATCA: "nebojte sa požiadať o pomoc, dobrí ľudia, ktorí vám chcú pomôcť, sú tam vonku, len o vás nevedia"... preto aj toto celé píšem, kým ešte vládzeme hľadať a skúšať, čo ešte by mohlo pomôcť, stále je tu nádej, že si Šimon raz bude vedieť nájsť svoje miesto. Aktuálne súkromne spúšťame pre neho zbierku na delfínoterapiu: https://www.ludialudom.sk/vyzvy/8580.
A v našom občianskom združení do detailov premýšľame ako spustiť projekt Mys dobrej nádeje... ak by ste vedeli o nejakej aspoň 1 hektár veľkej ploche najlepšie so starou stavbou, ktorá je voľná, nevyužitá, určite nám dajte vedieť, ideálna lokalita je Trenčiansky kraj.
Ďakujeme za akúkoľvek pomoc a buďme všetci hlavne zdraví